2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Újra magyar nóta zengte be Kecskemétet a székely-magyar barátság jegyében

Székely nótások, erdélyi gasztronómia, nemzetünket összekötő hagyományok - ezek álltak a Nagy Székely Verbuválás és a Magyar Nóta és Népzenei Fesztivál középpontjában, melyek szombaton zenével, dallal és tánccal töltötték meg Kecskemétet. A szervezők a tavaly őszi hasonló esemény sikerén felbuzdulva hívták újra össze a találkozót.

Délelőtt egy "csalogatásra" került sor a Hírös Agóra előtti Deák téren. Egy sátor köré gyűltek a székelyföldi és az anyaországi táncosok, zenekarok, akik egy műsorral keltették fel a kecskemétiek figyelmét a rendezvényre. Az arra járók az énekesekkel együtt nótázhattak. A csalogatón a gasztronómia is megjelent, Erdélyből érkezett kenyér, padlizsánkrém, zakuszka.

A rendezvényen megjelent például a szigetszentmiklósi Szépszivárvány Táncegyüttes, melynek tagjai székely népviseletben táncoltak, de ki lehet emelni a Marosvásárhely mellől érkező, Dankó Pista-életműdíjas Szilágyi Sándort, a „csíkországi” Regián Melindát és Dobos Zsoltot is.

Délután 3 órától vette kezdetét a Magyar Nóta és Népzenei Fesztivál a Bajor Étteremben, ahol várhatóan késő estébe nyúlóan szól majd a muzsika. Itt az erdélyiekhez, székelyekhez már a magyarországi nótások is csatlakoztak.

A Kecskeméti Televízió Töretlenül magyarok című magazinjában Kovács János nótaénekes és felesége, Ország Ilona, az esemény főszervezői elmondták: a találkozó célja, hogy a gyökereinket, hagyományainkat a mai világban is életben tartsuk.

„Székelyföldön, Erdélyben sokkal jobban őrzik hagyományainkat, mint a magyarok az 'öreghazánkban'. Szeretnénk bepillantást adni abba, hogy hogyan is működik Erdélyben a nótázás” – mondta Ország Ilona. Kovács János azt hangsúlyozta: „Bátrabban szólnak egymáshoz, sokkal közvetlenebbek a székelyek. Őrült jó velük lenni!”

A Deák téri vidám, oldott hangulat a Bajor Étteremben is folytatódott délután. Az étterem rendezvényterme teljesen megtelt nézőkkel. Az eseményt dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki a magyar nóta és a népzene nemzeti összetartó erejét hangsúlyozta.

A város nevében Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok köszöntötte a közönséget és az előadókat. Elmondta, hogy Kecskemétnek két testvérvárosa van Erdélyben: Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy. "A covid előtti időszakban nagyon jó kulturális kapcsolatot alakítottunk ki, melyet a jövőben is folytatni kívánunk" - emelte ki. Az eseményen részt vett Engert Jakabné alpolgármester is.

A Kecskeméti Nótások Baráti Köre tavaly ősszel szervezett először székely-magyar nóta-találkozót, a sikeren felbuzdulva döntöttek úgy, hogy idén tavasszal újra nyélbe ütik az eseményt.

Élő adás